Hva er en yurt   

En yurt er boligen til mongolske nomader, en telt-type som har vært i bruk i mange hundre år. Ordet yurt er gammel-russisk og betyr 'hjem'. Et annet ord for yurt er 'ger' som er det mongolske ordet for 'hjem'. Nomadene pakker boligen sin på et esel når de flytter bosted. Veggene består av 3-4 deler som tas fra hverandre og klappes sammen, takpålene pakkes for seg, isolasjon og teltduk pakkes i sekker.

Den moderne yurt har i tillegg vindu i døren også ofte vindu med glass i veggen og gjerne plexiglass i kronen. Den moderne yurten er et byggesett som kan pakkes sammen på samme måte som den tradisjonelle, og er ikke større enn at man kan få den inn i en privatbil. Delene holdes sammen med tau. Med isolasjon og stramme snøringer kan en yurt bli relativt vindtett.

En yurt kan være et ekstra rom i hagen, et soverom, en hagepaviljong, grillhytte, et lekerom for ungene, hjemmekino, trimrom, skrivestue for den som har en forfatter i magen, atteliere eller systue for den kreative.
 Eller yurten kan være en hytte på fjellet, ved sjøen, eller en jegerkoie i skogen. En yurt kan være fin som klasserom, kurslokale utstillingslokale eller lignende. To eller flere yurter kan kobles sammen og utgjøre et større kompleks.